Marea parada anuala a producatorilor de echipamente mobile si echipamente telecom reuniti la Barcelona, la Mobile World Congress, a luat sfarsit. Organizatorii, GSM Association, sustin ca editia din acest an a evenimentului - tinut pentru prima oara in 1987 la Cannes si "relocat" acum 10 ani in Spania - a depasit recordul de audienta stabilit in 2015, reusind sa atraga peste 101.000 vizitatori din 204 tari si mai mult de 2.200 de companii participante.
Vedetele din prim-plan
Si in acest an vedetele MWC au fost producatorii de device-uri mobile, chiar daca vanzarile de smartphone-uri au inregistrat in 2015 prima scadere (de 9,5%, conform IDC) si nici anul acesta nu se anunta prea bun (Gartner estimeaza un minus de 2,5%).
Prim-planul le-a apartinut, ca de obicei in ultimii ani, coreenilor de la Samsung (cu Galaxy S7 si si S7 Edge) si LG (cu intersantul model G5 cu design modular), secondati indeaproape de chinezii de la Huawei si ZTE. Huawei a punctat si cu MateBook, un echipament 2-in-1, considerat de specialisti la fel de elegant ca iPad Pro (comparatia nu este intamplatoare, produsul fiind dotat cu un stylus dedicat, MatePen) si la fel de puternic ca Surface Pro 4. Esalonul chinez a fost completat de Lenovo, care s-a impus cu tableta MIIX 310, tot un 2-in-1, dar si cu noile modele de laptop-uri convertibile Yoga (710 si 510).
Taiwanezii de la HTC au avut o prezenta discreta la capitolul smartphone (doar One X9 a intrunit aprecierea specialistilor), insa au atras atentia cu Vive, un echipament Virtual Reality realizat in colaborare cu Valve si destinat gamerilor, cu care vor sa concureze cu mult mai cunoscutul Oculus Rift. Realitatea virtuala a fost o "tema" prezenta si in portofoliile Samsung si LG, precum si in anunturile Qualcomm, referitor la noul chipset Snapdragon 820 destinat aplicatiilor VR pe smartphone.
Japonezii de la Sony, nominalizati la categoria "Budget phone" cu noul model Xperia XA, s-au evidentiat si la capitolul accesorii, cu Xperia Ear, casti Bluetooth concepute sa serveasca drept asistent digital, putand prelua comenzi vocale, executa cautari online si chiar sa ofere indicatii de orientare.
Un alt smartphone destinat celor "care nu isi permit cel mai nou Samsung sau Apple, dar vor sa aiba cea mai buna tehnologie" a fost prezentat de Orange, modelul Neva 80 fiind primul echipament din portofoliul operatorului compatibil cu tehnologia VoLTE si capabil sa lanseze apelurie de voce peste Wi-Fi (VoWifi).
Cursa 5G a demarat
MWC 2016 a fost insa si scena unor anunturi importante in ceea ce priveste tehnologia 5G. Si nu au fost putine:
Ericsson si Verizon au anuntat ca, la primele teste realizate in februarie utilizand Ericsson 5G Radio Prototype, au atins viteze de peste 10 gbps.
ZTE si China Mobile au prezentat un nou proptotip 5G care opereaza in frecventa de 15GHz, cu care au demonstrat ca pot atinge viteze de peste 10 gbps.
Samsung a anuntat ca a realizat si el un experiment cu Verizon, utilizand propria tehnologie 5G Hybrid Adaptive Array.
Deutsche Telekom impreuna cu Samsung au facut o demonstratie de streaming live pe doua smartphone-uri, in care au atins viteze de 1.5Gbps.
Cisco si Ericsson au confirmat extinderea parteneriatului semnat la sfarsitul anului trecut in directia dezvoltarii si testarii primului router 5G destinat serviciilor business si rezidentiale.
NTT DoCoMo si Ericsson au facut o demonstratie in aer liber in care au atins o viteza de 20 Gbps utilizand banda de frecventa de 15 GHz.
Intel a anuntat ca ofera deja o platforma de testare si dezvoltare a device-urilor 5G. Pentru a-si consolida pozitia, americanii au anuntat noi parteneriate cu Ericsson, LG Electronics, Nokia, SK Telecom, KT Corp si Verizon
.
Nokia se numara si ea printre partenerii Verizon pentru testarea tehnologiei 5G. Finlandezii au precizat ca in cadrul testului au utilizat un sistem radio in frecventa de 73GHz si 28GHz si ca au reusit livrarea de continut video Ultra HD 4K pe mai multe device-uri.
SK Telecom si Nokia au facut o demonstratie live in care au atins viteze de 20,5 Gbps.
China Mobile a lansat in cadrul sumitului Global TD-LTE Initiative, gazduit de MWC, proiectul 5G Joint Innovation Center.
Huawei si TeliaSonera au semnat un parteneriat strategic de colaborare in dezvoltarea tehnologiilor 5G.
T-Mobile si Nokia au anuntat ca vor colabora la dezvoltarea unei retele de testare 5G, in banda de 28GHz, urmand ca probele sa fie efectuate in a doua jumatate a acestui an.
Desi exista voci care sustin ca 5G-ul va deveni realitate mai devreme de 2020 - unul dintre sustinatorii acestei idei fiind CEO-ul Nokia Rajeev Suri - analistii sustin ca mai este nevoie de cativa ani pana cand standardele vor fi definite si unanim agreate. Pana atunci insa startul in cursa 5G a fost dat.