Transformarea digitala a Romaniei dezbatuta la Ziua Comunicatiilor 2017

Transformarea digitala a Romaniei dezbatuta la Ziua Comunicatiilor 2017

La momentul actual, serviciile electronice de guvernare sunt aproape inexistente. Sunt zeci de sisteme accesibile in mod separat, pe care trebuie sa le cauti si recunosc ca, desi sunt ministrul Comunicatiile si Societatii Informationale, nu cunosc toate aceste platforme si servicii. Ori, daca eu nu le stiu, cum pot avea pretentia de la simplii cetateni sa le cunoasca si foloseasca?„, a declarat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu in deschiderea celei de a XXI-a editie a expo-conferintei nationale Ziua Comunicatiilor.

Ministrul a nominalizat ca principale motive ale acestei situatii abordarea gresita a decidentilor si o „ingerinta mult prea mare a politicului pe o zona care ar trebui sa fie strict tehnica„. Pentru solutionarea acestor probleme, Augustin Jianu a argumentat ideea concentrarii efortului pe furnizarea de servicii catre cetatean si a crearii unei agentii care se va autofinanta – rezolvand astfel si problema deficitului de personal calificat – si va permite concentrarea unei mase critice de specialisti IT capabile sa presteze servicii la cerere catre unitatile administratiei centrale si locale.

Eu consider ca ar trebui sa ne concetram eforturile pe zone de prestare a serviciilor. In prezent in administratia publica centrala si locala exista o infrastructura informatica suficienta pe care o putem folosi pe termen scurt, de maximum 3-5 ani. Dupa aceasta perioada va trebui sa avem insa un sistem prin care sa alocam resursele mai dinamic, in functie de nevoi, si sa optimizam costurile. De aceea, lucram in cadrul ministerului la o Strategie de servicii electronice si Cloud, pe care o vom finaliza foarte curand si o vom supune dezbaterii. Cloud-ul este o necesitate, nu un scop in sine, si analizam oportunitatea realizarii unui parteneriat public-privat in acest sens„, a declarat Augustin Jianu.

Oficialul MCSI a abordat si subiectul competentelor digitale, un alt capitol la care Romania inregistreaza intarzieri majore fata de restul statelor membre ale UE. „Este o zona in care statul trebuie sa intervina activ si am avut deja discutii cu ministrul Educatiei pentru un proiect comun de alfabetizare digitala. Vom porni cu un proiect-pilot in anul scolar 2017-2018, pentru a vedea care sunt competentele necesare, continutul si metoda de predare care functioneaza cel mai bine, pentru ca in anul scolar 2018-2019 sa includem acest curs de competente digitale in programa de invatamant„, a mai precizat ministrul.

Necesitate educarii a fost reiterata si de ex-presedintele ANCOM Catalin Marinescu care a subliniat ca: „Nu este suficient sa introducem Internet in banda larga in toate localitatile din Romania. Exista in tara multe comunitati mici, cu o medie de varsta ridicata unde, pentru ca serviciile electronice sa fie utilizate, statul trebuie sa se implice in educarea potentialilor utilizatori. Si mai trebuie facut un lucru – sa nu pierdem rezultatul competitiei la nivel national, care este vizibil in preturile scazute. In Romania, broadband-ul nu se poate dezvolta la preturi ridicate.

Un alt aspect adus in discutie de Catalin Marinescu a fost cel al dezvoltarii tehnologiei 5G in Romania. Fostul presedinte ANCOM a precizat ca, desi unele benzi de spectru au fost deja alocate, mai este disponibila inca banda de 700 MHz, dar si cea dedicata serviciilor 3G care poate fi relocata prin relicitare. „Decizia de oportunitate apartine insa Guvernului, fiind necesare o serie de schimbari legislative„, a precizat Catalin Marinescu.

Rezultatele pozitive inregistrate, totusi, de Romania au fost evidentiate de catre dr Robert Pepper, Head Global Connectivity Policy and Planning la Facebook, care a prezentat cateva dintre concluziile primei editii a raportului „Inclusive Internet Index”, ca a inclus 75 de tari.

Potrivit reprezentantului Facebook, tara noastra se claseaza peste media mondiala in ceea ce priveste vitezele medii de upload/download a conexiunilor mobile si latenta acestora, precum si in privinta acoperirii retelelor 2G si 3G. Dar sub media europeana ca numar de utilizatori Internet, abonati mobili si acoperire a retelei 4G. Sunt rezultate care pozitioneaza Romania pe un onorabil loc 13, in clasamanetul general al celor 75 de tari, si locul 9 in ceea ce priveste disponibilitatea serviciilor Internet. Potrivit lui Robert Pepper, principalele zone in care trebuie depuse eforturi de imbunatatire sunt: relevanta serviciilor Internet, capitol care include si zona serviciilor adresate cetateanului, nivelul de alfabetizare digitala si crestesterea volumului de continut local.

Ca in fiecare an, expo-conferinta nationala Ziua Comunicatiilor a reunit cei mai importanti jucatori din piata IT&C cu prezenta locala si principalii actori din zona de reglementare a acestui domeniu, printre companiile care au fost prezente atat in cadrul sesiunilor dezbateri, cat si in spatiul expozitional numarandu-se Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS, UPC, Huawei, Romkatel, Intrarom, Lleida.net, Radiocom, Allview, ETA2U, TP-Link, Veeam Software etc.

Ziua Comunicatiilor 2017, eveniment organizat de catre Agnor High Tech in parteneriat cu ITS Events Management, a beneficiat de o noua structura interactiva, incluzand alaturi de panelurile traditionale, dedicate operatorilor si producatorilor de infrastructura telecom, si o serie de workshop-uri tematice care au abordat dezvoltarea aplicatiilor IoT, serviciile Cloud si problemele de securitate informatica. Evenimentul din acest an stabilit un nou record de audienta, de peste 700 de participant, a declarat Liliana Balici, Director General Its Events Management.