Teme si tehnologii la CES Las Vegas si MWC Barcelona

Eugen Preotu si Raluca Preotu

         Cu 1.800 de expozanti si 75.000 de vizitatori, Mobile World Congress Barcelona (24–27 februarie) a fost un succes si anul acesta, intrecand ca interes CES Las Vegas (7–10 ianuarie), in ciuda numarului mai mare de expozanti de acolo (3.200). Ambele tirguri sunt insa importante, pentru ca, desi primul este axat pe telecom iar al doilea pe electronice de larg consum, dezvoltarea Internetului Lucrurilor, ascensiunea serviciilor de cloud si a Software as a Service (SaS), dependenta dispozitivelor purtabile si a obiectelor din Internetul Lucrurilor de telefonul mobil, televiziunea pe dispozitive mobile si inregistrarea si redarea de video la rezolutii mari cu acestea determina o apropriere tot mai mare intre campurile de interes ale CES si MWC.

         In urma lansarilor de produse si a prezentarilor din cadrul celor doua tirguri s-au reliefat urmatoarele tendinte:

         Dispozitive purtabile, unele dintre ele cu camera foto, care afiseaza atat informatii despre mesajele si apelurile primite, cat si informatii biometrice si de fitness. Printre ultimele, se numara date precum distanta acoperita, numarul de pasi, calorii consumate, pulsul etc. Majoritatea acestor dispozitive sunt bratari de fitness inteligente: Sony SmartBand, LG Lifeband Touch, sau Vivofit, de la Garmin, o companie venita din piata solutiilor GPS; ceasuri inteligente: Pebble Steel, Sony SmartWatch 2 (iWatch de la Apple se lasa inca asteptat); dispozitive hibrid intre cele doua: Razer Nabu, Gear Fit, Gear 2, Gear 2 Neo, Huawei TalkBand B1; casti inteligente, externe sau interne, precum Plantronics Voyager Edge, LG Heart Rate Monitor Earphones, Jarvis, de la Intel, sau The Dash, un proiect sustinut de site-ul Kickstarter; sau banderole, precum Spree de la Spree Sports. Vor aparea curind pe piata si ochelarii Google Glass, precum si alti ochelari inteligenti, precum cei de la Lumus, in parteneriat cu EyeSight, care vor fi controlati prin gesturi, nu prin voce. Exista insa si sosete inteligente, precum Sensoria de la Heapsylon, care au senzori de presiune, iar Apple are in dezvoltare un prototip de pantofi inteligenti.

         Exista, de asemenea, un prototip de lentile de contact, de la Google, care masoara glicemia si o transmite cu ajutorul unei antene mai subtiri decat un fir de par. Se preconizeaza ca in curand vor fi folosite ca dispozitive purtabile si cele implantabile si ingerabile; una dintre probleme, momentan, este legata de reincarcarea acestora cu energie. Se contureaza, asadar, in cadrul acestei teme a monitorizarii informatiilor biometrice cea de profilaxie a bolilor, in conditiile in care in SUA, de pilda, 17% din PIB merge catre ingrijirea episodica a bolnavilor.

         Dizpozitive purtabile folosite cu ochelari cu realitate augmentata. La MWC, Google a anuntat ca a dezvoltat in parteneriat cu Blippar ochelarii Google Glass cu realitate augmentata. Vor putea avea o mare atractie pentru companii care vor sa-si promoveze produsele prin intermediul acestei aplicatii. Tot la MWC, Fujitsu a lansat un prototip de manusa inteligenta, care, impreuna cu ochelari cu realitate augmentata, va putea ajuta un muncitor dintr-o fabrica sa adreseze o defectiune. El va indica locul defectiunii si prin ochelari va putea vedea, prin sageti si alte instructiuni, cum sa remedieze situatia.

         Intel Edison, un computer de clasa Pentium de marimea unui card SD. Desi, potrivit unui studiu al Forrester Research, in Q1 2013 doar 6% dintre adultii americani purtau un dispozitiv de fitness pentru a le imbunatati performanta intr-un sport si 5% pentru a le oferi date despre activitatea zilnica, Intel mizeaza pe larga adoptie a dispozitivelor purtabile, de cele mentionate pana la computere de tipul celui construit recent de ei, Intel Edison, cel mai mic din lume, care ruleaza Linux pe un dual-core Quark SoC. Intel mizeaza pe tehnologia inteligenta purtabila, fie ca este atasata imbracamintei unui copil, cum este cazul monitorului Mimo, prezentat la MWC, asociat unei aplicatii pentru smartphone, sau folosita in moda, casca/asistentul personal Jarvis, dispozitive de fitness sau smartwatches.

         Telefoane inteligente mai puternice, cu solutii de securizare, dar si telefoane cu specificatii si preturi adaptate diferitelor regiuni. Astfel, Mozilla a anuntat parteneriate cu ajutorul carora va putea distribui telefoane bazate pe Firefox OS la $25 in piete precum India sau Indonezia. Nokia a lansat telefoanele X, X+ si XL cu o interfata de Android care arata a combinatie de Android si Windows (divizia mobila de la Nokia va fi cumparata de Microsoft), tot pentru pietele mai sarace. Vor costa intre 89 si 109 de euro. In timp ce modelul entry-level X de la Nokia are o camera foto de doar 3MP, Samsung Galaxy are o camera de 16MP, Desire 816, un smartphone din clasa medie de la HTC, Acer Liquid E3, si Tornado 2, de la o noua companie, Kazam, au o camera de 13MP, iar Sony Xperia Z2 are o camera care filmeaza 4K.

         De asemenea, Samsung a introdus amprenta digitala si un parteneriat cu PayPal pentru o mai mare siguranta si usurinta in platile online, iar Blackphone, de la firma elvetiana GeeksPhone, vine cu abonamente la servicii care cripteaza comunicatiile si datele stocate. La MWC s-au lansat si telefoane Android pentru cei mai in varsta, cu tiles mai mari, Yezz Andy AZ4.5 si Emporia Smart. Emporia Smart are si un buton pe spate pentru apeluri de urgenta. Cinci miliarde de oameni nu sunt inca conectati la Internet. Astfel de telefoane ar putea fi un inceput, dupa cum sugereaza Mark Zuckerberg, CEO Facebook, in prezentarea proiectului Internet.org.

         Diversificarea sistemelor de operare pe gadgeturi. Daca anul trecut aveam de-a face cu ascensiunea masiva a Androidului pe smartphone-uri, phablete si tablete, cu Apple, Windows, BlackBerry ca alternative, anul acesta avem si telefoane cu Firefox OS (la MWC au fost lansate Huawei Y300, ZTE Open C, ZTE Open II, Alcatel One Touch Fire S, Alcatel One Touch Fire E, Alcatel One Touch Fire C), precum si tableta Alcatel One Touch Fire 7. De asemenea, si-a facut aparitia in forta Tizen, de la Samsung, nu doar pe Gear 2 si Gear Neo, ci si pe aparatul foto NX300M. De asemenea, va rula pe telefoane incepand chiar de anul acesta. In plus, aparate electrocasnice si sistemul de entertainment in masinile Land Rover vor rula si ele Tizen. Se prefigureaza si telefoane care vor rula Ubuntu, de la compania chineza Meizu si cea spaniola BQ.

         Gadgeturi hibride tableta-laptop cu dual-OS Android si Windows. Dispozitivul Transformer Book Duet TD300 de la ASUS, prezentat la CES, este primul cu un singur system-on-chip (SoC) chipset de la Intel, care ruleaza Windows (8.1) si Android (4.2.2). Are un ecran de 13.3 inch, cu rezoluție 1.920 x 1.080 Full HD. Tot la CES au mai fost prezentate si alte trei tablete dual-boot Android si Windows, de la Pipo Electronics, Ramos Electronics si Micromax.

         Televizoare 4K la preturi accesibile si furnizori de continut media 4K. Anul acesta la CES, Samsung si LG au prezentat prototipuri de televizoare UHD (4K) cu ecran curbabil, iar Sony a prezentat noua modele de televizoare 4K cu ecran plat. La CES a fost lansat si un model 4K de 50 inch de la Vizio care se va vinde sub $1.000. Problemele care raman sunt sursele de continut media 4K si vitezele mari de download necesare pentru streaming. La CES Netflix si Amazon au anuntat ca vor distribui continut 4K. Pentru cumparatorii de televizoare Samsung, Amazon va oferi continut media 4K de la furnizori precum Warner Bros., Lionsgate, 20th Century Fox si Discovery.

         La MWC, Samsung si KT (Korea Telecom) au demonstrat, folosind un telefon Galaxy Note 3 modificat, ca este posibila dublarea vitezelor maxime suportate de telefoanele 4G LTE pentru a atinge viteze de 300Mbps. Se pare astfel ca 4K va deveni o realitate, pe televizoare si pe dispozitivele mobile, datorita noului standard tehnic Cat 6 promovat de Qualcomm si Samsung, chiar inainte de implementarea 5G, cu atat mai mult cu cat provideri ca Netflix vor monta servere cu continut media 4K la multe ISP-uri, pentru ca transmisia de astfel de date sa se faca local. De asemenea, devine tot mai accesibila si filmarea 4K, cu telefoane mobile sau folosind camere video precum noul camcorder 4K de la Sony, Sony Handycam AX100, care se va vinde incepand din martie cu $2.000. Pentru 4K si calitatea filmarii oferita, va fi deja atractiv pentru o plaja mai larga de consumatori decat modelul precedent, care costa in prezent $4.500. In curand va fi lansata pe piata si o camera foto care filmeaza 4K de la Panasonic, Lumix DMC-GH4.

         Smart TV va insemna nu doar o interfata inteligenta, ci una bazata pe selectia de continut, in functie de preferintele consumatorului, mai degraba decat pe selectia de canale TV si alti furnizori media, precum Netflix sau Amazon. Deocamdata insa, oferte precum Roku TV par sa fie axate inca pe alegerea canalului de distributie.

         Imprimarea 3D ramine de viitor, chiar daca momentan aplicatiile ei sunt limitate. Vizitatorii la CES au remarcat numarul mare de expozanti de imprimante 3D. Obiectele imprimate local vor putea fi de mare folos in situatii de urgenta in locuri izolate sau in situatii de dezastre naturale, cand se pot confectiona rapid, de pilda, instrumente medicale.

         Internetul Lucrurilor sau, cum il numeste Cisco, The Internet of Everything. Internetul Lucrurilor, anuntat de ceva timp, se pare ca va porni cu adevarat, in mod ironic, de la corpurile noastre datorita dispozitivelor purtabile care au sanse sa fie folosite pe scara larga in viitorul apropiat, dupa cum am mentionat. De asemenea, casele inteligente sunt deja o realitate, iar momentan se dezvolta tehnologii pentru a putea controla obiectele din casa prin voce. La CES, de pilda, LG a anuntat viitorul sau serviciu HomeChat, cu ajutorul caruia, prin comenzi vocale, o persoana va putea interactiona cu electrocasnicele din locuinta. Tot la CES, Toshiba a prezentat un prototip de oglinda inteligenta care, folosita in baie si bucatarie, va afisa informatii precum ora, starea vremii, programul zilei, retete si cu care se va putea interactiona prin gesturi cu ajutorul unei camere. Se vor dezvolta apoi, pe scara larga, senzori inteligenti in constructii (care in viitor vor putea si determina modificarea lor pentru a raspunde factorilor de mediu, de pilda), precum si orase inteligente care vor oferi si multe informatii utile vizitatorilor si celor care folosesc transportul public. In New York, de pilda, impreuna cu autoritatile locale si cu City 24/7, Cisco implementeaza deja ecrane inteligente in locul fostelor cabine telefonice din NYC. O varianta de smart city va dezvolta in Romania Huawei.

         Tehnologii cloud si big data. Potrivit estimarilor mentionate la MWC de Virginia Rometty, CEO IBM, pana in 2016, un sfert din aplicatiile mobile vor fi in cloud, 80% din programele software de azi sunt construite pentru cloud si 80% din datele digitale ale lumii sunt create in ultimii doi ani. Utilizatorul final este dispus sa ofere tot mai usor date personale, dar in acelasi timp este tot mai interesat sa obtina servicii personalizate, securizate, rapide, ceea ce reclama eficientizarea resurselor partajate in cloud, securitatea in cloud, analiza descriptiva si predictiva a big data in conditiile conectivitatii tot mai extinse. Cisco, Oracle, Alcatel-Lucent (in parteneriat cu Intel), Ericsson, Huawei si IBM, precum si operatorii de telefonie mobila adreseaza aceste provocari.

         Primele doua luni ale acestui an au fost deosebit de interesante pentru consumatorii de electronice si dispozitive mobile. De la an la an, accentele de deplaseaza, dar viteza de adoptie a conceptelor cu larga aplicabilitate pare sa fie tot mai mare. NFC era anul trecut inca intr-o prima faza de implementare. Anul acesta el este deja pe piata pe scara mai larga decat estimau analistii in 2013. Televizoarele 4K au preturi accesibile si deja exista continut media pentru ele si posibilitatea de streaming a acestui continut. Ochelarii cu realitate augmentata conectati la cloud au ajuns si ei in faza de prototip, ceea ce va putea transforma industria auto, asa cum sugereaza deja integrarea Google Glass (alaturi de Siri de la Apple) la bordul modelului Genesis 2015 de la Hyundai. Ramane de vazut ce produse si concepte va aduce si al treilea targ important al anului, CeBIT Hanovra.

Organizatori

 
agnor
 
its events