Pe cand o piata telecom europeana unificata?

Pe cand o piata telecom europeana unificata?

richard
Nu inainte de 10 ani, a declarat recent Stephane Richard, presedintele si CEO-ul grupului Orange, care a precizat pentru Bloomberg TV ca Uniunea Europena este inca departe de a-si atinge obiectivul unei piete telecom unificate, ca urmare a gradului mare de fragmentare existent la nivelul industriei.

CEO-ul Orange considera ca sectorul telco european are nevoie de parcurgerea unei etape de consolidare, fenomen care va deveni din ce in ce mai vizibil in cursul urmatoarelor luni. In opinia sa, lucrurile vor evolua foarte rapid si, desi politica Comisiei Europene este de a mentine un nivel de concurenta ridicat in sectorul telco, fenomenul de consolidare indus de marii jucatori din piata va genera „o miscare economica, mai mult sau mai putin, contra reglementarilor”. Afirmatiile sale sunt confirmate de recenta preluare de catre British Telecom a operatorului de telefonie mobila EE, detinut de Orange si Deutsche Telekom. Dar si de catre discutiile avansate avute de grupul Hutchinson Whampoa cu operatorul mobil britanic O2 in vederea preluarii Telefonica SA, precum si de interesul manifestat de Orange pentru o preluare tot a unui operator iberic, Jazztel.

Desi piata telecom UE este alcatuita din 28 de piete gestionate de regulatori si autoritati proprii, toate aceste preluari si achizitii prefigureaza strategii care transcend frontierele tarilor membre si redeseneaza peisajul industriei telecom europene. De aceea, presedintele Orange considera ca nu este imposibil ca, peste 10 ani, trei sau patru mari operatori sa domine si partajeze piata europeana, replicand modelul din Statele Unite (patru operatori principali), China – „unde trei operatori deservesc 1 miliard de abonati”, a subliniat Richard – sau Japonia (trei operatori).

CE pregateste scoaterea la licitatie a frecventei UHF

Consecventa planului sau de creare a pietei telecom unice, Comisia Europeana a anuntat la mijlocul lunii ianuarie lansarea unei consultari publice asupra alocarii benzii de frecvente de 700 MHz catre operatorii telecom, pentru a sustine dezvoltarea Internetului mobil de mare viteza. Banda Ultra High Frequency (UHF), respectiv spectrul de frecvente cuprins intre 470 si 790 MHz, este utilizata preponderent de catre industria audiovizuala, insa prin trecerea la televiziunea digitala va deveni, potrivit expertilor, subutilizat, ceea ce va permite realocarea catre sectorul telco. Preluarea benzii UHF s-ar putea realiza, conform raportului realizat de catre fostul comisar european Pascal Lamy, in doua moduri: fie prin atribuirea exclusiva care operatori a benzii 694-790 MHz, fie prin acordarea catre acestia a blocurilor de frecvente neutilizate de serviciile broadcast terestre in banda 470-694 MHz. Consultarea publica se incheie in aprilie, iar pozitia Bruxelles-ului va fi prezentata, cel mai probabil, cu ocazia conferintei Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, din noiembrie a.c.

Romania isi continua tranzitia catre televiziunea digitala

In timp ce Comisia Europeana ataca banda de frecvente UHF, Romania isi continua tranzitia catre televiziunea digitala. Care, conform calendarului oficial anuntat de catre ANCOM si aprobat de catre Guvern in octombrie 2013, trebuie sa fie „completa si efectiva” pana la data de 15 iunie 2015. La sfarsitul lunii ianuarie a.c. a fost anuntata o noua serie de castigatori ai licitatiei pentru multiplexurile regionale de televiziune digitala. Ramane de vazut cum si daca se va reusi respectarea angajamentelor luate fata de CE.

Toate aceste evolutii ale strategiilor si politicilor europene si nationale vor fi dezbatute si analizate de catre reprezentantii principalilor jucatori ai industriei IT&C locale si ai organismelor de reglementare in cadrul celei de a XIX editii a conferintei Ziua Comunicatiilor.

Pentru a putea participa la Ziua Comunicatiilor 2015, care va avea loc pe 28 aprilie la Hotel JW Marriott, Sala Grand Ballroom, inregistrati-va la eveniment. Participarea este gratuita, iar accesul se face pe baza listei de inscriere, care se gaseste pe site, Sectiunea Inregistrare.

Pentru alte informatii despre eveniment, va rugam sa ne contactati la:

Echipa ZCOM
E-mail: [email protected]
Tel. fix: 021 410. 79. 62
Mobil: 0724.027.720


Trimite acest mesaj catre prietenii tai!

Organizatori

 
agnor
 
its events