10 start-up-uri locale vor să descopere „el dorado“ IoT

10 start-up-uri locale vor să descopere „el dorado“ IoT

Piața IoT este extrem de aglomerată, toți marii vendori de soluții IT&C, operatori telecom, furnizori de servicii și de utilități vizând cote de piață cât mai consistente. Terenul este însă propice si pentru start-up-uri, inclusiv pentru cele din România, care, deși nu au acces la finanțări generoase, au obiective foarte ambițioase.

Bătălia giganților

Microsoft a anunțat recent că va investi, în următorii patru ani, 5 miliarde de dolari în dezvoltarea propriilor soluții Internet of Things. Anunțul este notabil prin valoarea sumei, însă toți marii jucători din industria IT&C investesc masiv în domeniul IoT. Oracle, SAP, IBM, AWS, Cisco, Ericsson, Dell, ARM, Hitachi, Bosch, Symantec, Alcatel Lucent, Schneider, HPE, Intel, Google, Samsung, Huawei, Siemens etc., cu toții se luptă să câștige o cotă cât mai mare pe piața IoT, care ar putea atinge peste patru ani valoarea de 1.000 de miliarde USD (conform BCC Research).

Evident, nici operatorii de rețele mobile nu pierd timpul. Conform unui studiu Berg Insight, Vodafone se situa anul trecut în topul conexiunilor IoT, cu 59 de milioane de conexiuni, fiind depășit doar de China Mobile, cu 150 milioane. (Chinezii dețin, de altfel, și locurile 3 și 5, care revin operatorilor China Unicom, cu 50 de milioane de conexiuni, și China Telecom, cu 28 de milioane.)

Operatorii mobili și vendorii de soluții IT&C nu sunt însă singurii competitori pe piața IoT. Acestora li se adaugă și alte nume mari, precum General Electric, care și-a creat din 2015 o divizie separată – GE Digital –, specializată în servicii de mentenanță predictivă și care a dezvoltat propriile produse IoT (platforma Predix, livrată ca serviciu).

La rândul lor, și furnizorii de energie sunt interesați să valorifice potențialul pieței IoT. Centrica, companie deținută de British Gas, este un exemplu în acest sens – oferă deja clienților soluții care le permit să monitorizeze și controleze de la distanță consumul de energie și a încheiat recent un parteneriat cu SAP pentru a dezvolta în comun și soluții Industrial IoT.

Investiții consistente în start-up-uri

Printre giganți se strecoară însă și foarte mulți „lupi tineri“ – start-up-uri cu produse inovatoare cu ajutorul cărora reușesc să își facă rapid un nume în piață, ajutate ce-i drept de finanțări solide.

Ayla Networks este, de exemplu, un start-up nominalizat frecvent în ierarhiile „Most powerful IoT companies“. Motivul – are deja peste 100 de clienți din categoria „large enterprises“ și a beneficiat la finalul lui 2017 de o finanțare în valoare de 60 de milioane USD. Principalul produs pe care Ayla îl dezvoltă este o platformă livrată ca serviciu (PaaS) cu ajutorul cărora companiile client pot colecta, procesa și analiza datele furnizate de device-urile IoT.

Particle, un alt start-up care a primit anul trecut o finanțare de „doar“ 20 de milioane USD, a reușit să își treacă în palmares titlul de „Cea mai utilizată platformă IoT“, având peste 100.000 de utilizatori și companii. Soluțiile Particle utilizează protocolul Thread, care permite device-urilor să comunice între ele cu un consum minim de energie, o alternativă la tehnologia LPWAN utilizată în proiectele IoT de mici dimensiuni.

Uptake la rândul său este, evident, tot un start-up IoT, dar mult mai bine cotat de către fondurile de investiții – anul trecut a reușit să atragă nu mai puțin de 207 milioane USD (fiind evaluat la o valoare de piață de 2 miliarde). Compania este specializată în domeniul soluțiilor de analiză în domeniul Industrial IoT.

În clasamentul celor mai bine finanțate start-up-uri din domeniul IoT mai figurează:

 • View – 200 milioane USD, specializare: Smart Intelligent Windows;
 • Preferred Networks – 172 milioane USD, specializare: Analytics/AI IoT;
 • Ring – 109 milioane USD, specializare: Smart Home Security;
 • Forgerock – 88 milioane USD, specializare: securitate IoT,
 • Actility – 75 milioane USD, specializare: platforme LPWAN/IoT.
 • Maana – 43 milioane USD, specializare: soluții IoT pentru Oil&Gas;
 • Sight Machines – 30,5 milioane USD, specializare: platforme de predictive analytics pentru Industrial IoT;
 • Augury – 26 milioane USD, specializare: soluții IoT de mentenanță predictivă.

Avem și noi „speranțele“ noastre

Deși proiectele IoT de mari dimensiuni sunt încă rărități în România (majoritatea aparțin operatorilor telecom), există din ce în mai multe companii mici care reușesc să pătrundă pe piață. Este adevărat, nu sunt la nivelul UIpath, start-up-ul vedetă care a atras anul trecut investiții de 183 milioane USD (și este evaluat la o valoare de peste 1 miliard), dar încep să se facă cunoscute fără a beneficia de finanțări atât de generoase precum cele menționate anterior.

Iată câteva dintre cele mai vizibile la momentul actual:

 • URADMonitor, care câștigat două premii la Central European Startup Awards („Best IoT Startup“ și „Best Smart City Solution“) cu o soluție de monitorizare a calității aerului.
 • Octavic Engineering, un start-up din Oradea care a dezvoltat soluția Production Efficiency Tracker, menită să ajute companiile să colecteze informații în timp real de pe liniile de producție.
 • SiloMeter, start-up dezvoltat de compania CBN IT și care oferă o soluție de monitorizare și automatizare a silozurilor agricole (anul trecut a fost declarat de către ANIS startup-ul anlului).
 • DeviceHub, care a câștigat recent o licitație publică în domeniul contoarelor inteligente (în parteneriat cu Telekom România), după ce a beneficiat de o finanțare Deutsche Telekom în valoare de 80.000 de euro.
 • DasData – a dezvoltat platforma DasCity care integrează soluții de monitorizare și management al utilităților, sisteme de control al traficului urban etc. și a implementat deja la Onești o soluție de monitorizare a consumului de apă.
 • Simfony Mobile, start-up care oferă servicii de conectivitate M2M pentru 180 de țări și a lansat o platformă IoT pentru zona de Retail și FMGC.
 • Flashnet – a dezvoltat un controler de iluminat public care folosește protocolul LoRaWAN, precum și platforma inteliLIGHT pentru monitorizarea și managementul la distanță al corpurilor de iluminat public.
 • Pitech Apps, start-up care a dezvoltat sistemul de parcare inteligentă Parking+Plus, desemnat în urmă cu trei ani de către Telekom drept cea mai bună aplicație IoT românească.
 • Evotracking, start-up specializat în soluții IoT pentru monitorizarea flotelor auto, care a fost achiziționat la începutul acestui an de către Vodafone România.

După cum se poate vedea, IoT-ul se prefigurează ca un posibil „El Dorado“ pentru start-up-urile autohtone. Mai ales că dezvoltarea acestora a început să fie susținută tot mai consistent: de la programe naționale ca „Start-up nation“ și inițiative private precum hub:raum IoT Academy, până la fonduri de finanțare ca GapMinder (fond de investiții cu capital de risc dedicat start-up-urilor românești în IT).

Prin urmare, potențial există! Ce șanse reale de valorificare are însă industria IoT în România puteți afla participând la „Ziua Comunicațiilor 2018“, eveniment ce va avea loc pe 15 mai, la Hotel J.W. Marriott.